Laptop-ok üzemidejének növelése az Ubuntu Linux rendszeren

Minden laptop tulajdonos egyik legfontosabb vágya, hogy számítógépe üzemideje a lehető legnagyobb legyen. A következő leírás bemutatja, hogyan tudjuk egyszerűen és hatékonyan növelni a hordozható számítógép rendelkezésre állásának idejét egy nagyszerű eszközzel, amelyet az Intel fejlesztéseinek köszönhetünk.

1.) Telepítés

Synaptic csomagkezelő segítségével telepítsük fel powertop csomagot, vagy Terminál-ban a következő paranccsal:

sudo aptitude install powertop

2.) Használat

A szükséges csomag sikeres telepítését követően futtassuk le Terminál-ból a következő parancs segítségével:

sudo powertop --calibrate

Indítást követően türelmesen várjunk - eszközöktől függően akár több perc is lehet -, míg a számítógép eszközeit átvizsgálva leírja melyik hardver vagy alkalmazás befolyásolja legjobban a rendelkezésre állást.

A programot kezelni a kurzormozgató billentyűkkel, a TAB - továbbá a képernyő alsó során aktuálisan megjelenő billentyűkombinációk valamelyikével tudunk. A legjobb az egészben, minden esetben tanácsokat kapunk, melyekre a megfelelő billentyűlenyomással válaszolhatunk.

Néhány esetben a PowerTop a Bluetooth, wi-fi vagy külső tárolóeszköz - pl.: optikai vagy USB-meghajtó - kikapcsolását fogja javasolni a számítógép üzemidejének növelése érdekében. Amennyiben ritkán, vagy egyáltalán nem használjuk a felajánlottak bármelyikét, nyugodtan kapcsoljuk ki. Néhány eszköz kikapcsolásával akár órákkal hosszabbíthatjuk meg a notebook üzemidejét, amely hosszabb utazásoknál nagy hasznunkra válhat.

Sajnos alapból a program nem menti el az általunk elvégzett beállításokat - a számítógép következő indításakor már nem azok lesznek aktívak.

Megoldásképpen:

sudo powertop --html=powertop.html

Aztán a /home/felhasznalonev mappánkban nyissuk meg az így elkészült powertop.html állományt - ahol a riportnézetünk felső menüsávjából válasszuk ki a Tuning menüpontot.

Az itt szereplő sorok végéről - a Script felirat oszlopában - a tartalmat soronként másoljuk ki és illesszük be a következő parancs futtatásával létrejövő szöveges állományba:

sudo gedit /etc/pm/power.d/power

Ezt követően állítsuk be a létrehozott fájl jogosultságait:

sudo chmod +x /etc/pm/power.d/power

Mostantól pedig a hálózati feszültség lecsatlakoztatásakor - azaz akku-használatkor a Powertop megoldásai aktiválódva igyekeznek maximalizálni az akku-élettartamot - aztán visszacsatlakozáskor az energiatakarékosság általi korlátokat feloldva maximalizálja a számítógép teljesítményét.

3.) Kapcsolódó weboldalak

- PowerTop hivatalos oldala

Amennyiben további kérdések merülnének fel a témával kapcsolatosan

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.